Kuropatwa podoba mi się w każdym wydaniu
Dwujęzyczne tablice w gminach
Zwiń
X
-
Dwujęzyczne tablice w gminach
Dwujęzyczne tablice w gminach.Więcej tutaj :arrow: http://wiadomosci.onet.pl/regionalne...wiadomosc.html
Ciekaw jestem Waszej opinii na ten temat. :shock:
-
-
Na wiosnę już zauważyłem dwujęzyczne nazwy na Opolszczyźnie.
Są również litewskie na Suwalszczyźnie i polskie na Zaolziu w Czechach.
Na Słowacji (koło Bardejowa) przy granicy z Polską są oznaczenia w języku Łemków.
Uważam że jest ok.
Raczej nie ma obaw że będzie Breslau, Danzing i mój Hindenburg :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Mnie to nie dziwi. W Opolskim pomieszkuje bardzo duzo niemcow, a jeszcze wiecej Polakow ( okolo 80% Opolan ) ma rodzine w DE ...
Takze niech sobie robia co chca :szeroki_usmiechByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Sierakowice - >Serakojce
:szeroki_usmiech->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez misiek^wroMnie to nie dziwi. W Opolskim pomieszkuje bardzo duzo niemcow, a jeszcze wiecej Polakow ( okolo 80% Opolan ) ma rodzine w DE ...
Takze niech sobie robia co chca
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez karolcaOd razu wszystkie miejscowości piszmy po niemiecku. Na co nam polski. Proponuję także niemiecki wprowadzić jaki język podstawowy.była Octavia II 1.9 TDI
jest Octavia III Scout 2.0 TDI
Komentarz
-
-
Kurde a ja nie rozumiem problemu. Na stale mieszkam w w Austrii i tutaj od lat jest ogromna dyskusja na temat tablic dwu-jezykowych. Temat powtarza sie sukcesywnie i odbija sie szerokim echem w mediach. Cos jak sprawa krzyza. Dla mnie to Absurdalne.
Teraz te wasze glosy w podobnej sprawie. Powiedzcie mi co wam przeszkadza? Mysle ze to dobrze siwadczy o gospodarzu jezeli robi uklon w strone mniejszosci. Podobnie jest we wloszech i ich tyrolu poludniowym. Wszystkie tablice sa po niemiecku i wlosku.
Nikt nie planuje najazdu i zagrabiania ziem. A argument ze jestesmy w polsce i polski jest jedynym sluszynm jezykiem uwazam za zasciankowy. Mysle ze warto wznies sie ponad to. Ponad slepy i ograniczony nacjonalizm. To nie ma nic wspolnego z patriotyzmem tylko bardziej z Jingoizmem. A moze wystrzalac odrazu wszystkich jawnie przyznajacych naleznosc do mniejszosci narodowych?
btw. nie wiem jak jest na granicy polsko- niemieckiej, bo tam nie bywam za czesto. Ale u mnie w okoliach monachium, zatrzymujac sie na autostradzie widac polskie napisy (prosze jechac prawa strona; chyba napisane nawet z bledem, na koszach na smieci, na parkingach...Zostały mi czesci, po szkodniku:
VCDS 11.2 oddam za 90 PLN!
Instrukcja Skoda Amundsen POLSKA, sterowniki komfortu 1K0959433C AK, CN. oraz dużo cześci do Passata B6
Komentarz
-
-
Nazwy dwujęzyczne raczej dziwić bedą tych, którzy mieszkają na terenach gdzie nie było/ nie ma miejszości narodowych.
Zamieszczone przez jama89ciekawe czy niemcy zrobią nam po polsku :idea:
Tablice dwujęzyczne dotyczą ziem gdzie dane mniejszości żyły/żyją od setek lat.
Polska mniejszość raczej ma mniejszy staż w Niemczech. :diabelski_usmiech
W Niemczech na terenach zamieszkałych przez Łużyczan (też Słowianie) są tablice dwujęzyczne np:Załączone pliki
Komentarz
-
Komentarz